För ett år sedan flyttade D1 in hemma hos oss

publicerat i Diabetes, Familj;
Ja, så har det hunnit gå ett helt år... På förmiddagen för precis ett år sedan åkte vi till lasarettet och tog prover. Vid fyra tiden ringde våran husläkare (som hade sagt dagen innan att "diabetes är det inte, då hade han redan legat i koma") med oerhört mjuk ton och bad oss åka in till barnakuten. Ett par timmar senare hade vi fått kallduschen och allt rullade igång. Folke hade fått diabetes typ 1.

Idag, hemma med feber och hosta.

Idag läste jag mitt första inlägg, skrivet en vecka efter att han insjuknat, finns HÄR. Jag måste säga att jag tycker att jag redan då hade förvånansvärt bra koll på hur det skulle bli... möjligtvis att jag var lyckligt ovetande om sömnbristen och hur pass mycket jävligare små infektioner skulle bli. Känner i det stora hela väldigt lika nu som för ett år sedan. 

Såhär såg det ut första natten på sjukhuset.

Att försöka sammanfatta hela det här året känns omöjligt. Det har varit tyngre perioder och bättre perioder... Våren var tuff med många inläggningar pga infektioner. Jag har nämnt det förut men passar på igen. Lämna inte sjuka barn till förskolan och respektera 48h rekommendationen vid magsjuka, snälla! Sommare blev dock bra, "friska" och med en ny slanglös pump (i mitten av semestern) kunde killarna härja fritt utan att vi konstant jagade mini. 

Vi har som nämnt ovan, hunnit med att byta pump en gång och ska snart testa en ny blodsockermätare... Hela tiden strävar vi mot att det ska bli lindrigare för både Folke och även oss som sköter hans sjukdom, och det blir bättre. Hittills har uppdatering/byten inneburit bättre värden, vilket betyder bättre mående för honom både nu och längre fram. Vid senaste uppföljningen hos läkare hade han 45 i hba1c, vilket är riktigt bra. Ska helt ärligt säga att det känns oerhört bra att få en liten bekräftelse på att allt slit ger resultat! Vill också passa på att nämna att diabetesteamet i Västerås är fantastiska!!


Skrev ett inlägg på Instagram förra veckan, på världsdiabetesdagen. Många kanske redan sett det, det sammanfattar ganska bra hur det är hemma hos oss nu. Sjukdomen finns här  men får minsta möjliga plats. Vi gör allt vi kan för att båda barnen ska få lika mycket tid och uppmärksamhet, och det för bra och kul saker, inte sjukdomar och fanskap. Det är jobbigt med en allvarlig sjukdom i familjen, såklart, men ingen har någon offerkofta på sig. Vi peppar varandra och låter den inte stå ivägen för någon. Jag är oerhört stolt och imponerad av båda mina barn. Storebror klagar aldrig, visar enbart intresse och engagemang. Lilla krigaren gnäller i princip aldrig. Han lär sig mer och mer, kan säga till när han är låg, försöker inte utnyttja situationen (än 😉). Brorsorna är pigga, glada, busiga och ryker ihop ibland, precis som det ska va! Tryck gärna till på gilla hjärtat om du gillade inlägget! 🙏

Ha det fint!

Taggar: #diabetes #barndiabetes #diabetestyp1 #diabetic #barn #förälder #insulin #forskning #familj #barn #förälder #bröder #lek #ettårmeddiabetes;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Pärla:

Ja de här var ju inte direkt en rolig årsdag men viktigt att prata om. Jag är uppväxt med min pappas typ 1 så har sett det på nära håll hela mitt liv. Såklart en otroligt tråkig sjukdom men ändå glad över all hjälp vi har möjlighet att få idag.
Tycker det är så tråkigt när man går till jobbet eller lämnar till förskolan när man är sjuk fortfarande, ingenting är så viktigt liksom.

Svar: Ja det är verkligen stor skillnad på vad det finns för hjälpmedel nu och för bara 10 år sedan... tacksam för det! 🙂 Nej, alla är så stressade idag så jag tror många chansar... väldigt tråkigt!
ByLisa.se

2:a kommentar, skriven , av Madde:

Vad fint du beskrev det. Tror det bästa är så som du beskriver det. Bort med offerkoftan, inte bli sin sjukdom utan mer acceptans

Svar: Ja, precis så 🙂
ByLisa.se

3:e kommentar, skriven , av Paulina. :

Wow verkligen bra skrivet.. men vad jobbigt också! ❤️ Jag har knappt ingen aning om denna sjukdom så kan inte svara :/

Svar: Tack 💛 Den är klurigare än man tror, jag hade inte någon bra koll alls innan den flyttade in hemma hos oss.
ByLisa.se

4:e kommentar, skriven , av Inne hos Ina:

Så jobbigt det måste ha varit. Jag tror ni har en bra inställning med att fokusera på det roliga. Tycker att det är bra att det pratas mer om diabetes, jag har lärt mig jättemycket de senaste åren. Hade verkĺigen ingen aning om att det var så krävande. Kämpa på!

Svar: Tack. Det är jättebra att det uppmärksammas, lite väl dyster bild som förmedlas ibland bara. 🙂
ByLisa.se

5:e kommentar, skriven , av nouw.com/sannaevelyne:

Vilka kämpar ni är allihopa! Kan inte vara lätt med en liten att ha en sådan sjukdom... Håller SÅ med dig om att lämna sjuka barn till förskolan - inte alls okej emot någon!

Svar: Nej, både för sina egna barns och andras skull!
ByLisa.se

6:e kommentar, skriven , av Mina :

Vad fint du skriver kring detta trots att det är en allvarlig sjukdom. Ni tänker så sunt omkring det och acceptansen är så viktig. Livet ska levas ❤

Svar: Tack ❤
ByLisa.se

7:e kommentar, skriven , av TwinMom.se:

Men fy så jobbigt det måste vart! Vilken stark liten kille du har💞

Svar: Ja, det är han! 😊💛
ByLisa.se

8:e kommentar, skriven , av Therese Carlsson :

Vad jobbigt det måste ha varit för er. Du har verkligen en stark liten kille.
Jag är diabetes typ 2 men har det inte lika fullt så jobbigt .. Tycker inte att det pratad så mycket om denna sjukdom som det borde göra

Svar: Konstigt att det inte pratas mer med tanke på hur många som är drabbade...Men det kanske är på G. 🙂
ByLisa.se

9:e kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★:

Kan tänka mig att livet ställs lite på sin spets när sådana saker händer som att ens lilla får diabetes. Det är ändå en kronisk sjukdom. Jag hoppas verkligen att det en dag kommer ett fullgott botemedel.

Det låter ändå som att ni verkligen fått in en rutin på sjukdomen, att den blivit en naturlig del i er familj.

Svar: Man måste få in det, även om man inte vill.. allt går! 💪
ByLisa.se

10:e kommentar, skriven , av Evahle - en blogg om psykisk hälsa:

Måste vara tufft. Diabetes är ju något som man borde prata mer om tycker jag. Bra att det kommit mer och mer information med galor osv nu

Svar: Det är jättebra att sjukdomen uppmärksammas, behövs!
ByLisa.se

11:e kommentar, skriven , av Amanda:

Det måste vara tufft för ett barn att ha diabetes men helt rätt den ska inte stå ivägen. Härligt att det ändå fungerar så bra trots allt :)

Svar: Det har helt klart sina utmaningar, men som sagt, han är grym! 😊💪
ByLisa.se

12:e kommentar, skriven , av Yela:

Jättebra skrivit & bra att du uppmärksammar, inser att jag nog tyvärr har väldigt liten koll. Förstår att det måste vara väldigt tufft för er men viken fin inställning du har❤️

Svar: Tack snälla ❤
ByLisa.se

13:e kommentar, skriven , av Amanda :

Jag har inte så mycket koll på dena sjukdom men kan tänka mej att som mamma så blir man orolig vad det en är ❤️

Svar: Så är de såklart, men nu blev det en helt ny nivå..
ByLisa.se

14:e kommentar, skriven , av Josefine:

Ja diabetes är en mycket mer allvarligare och svårare sjukdom än vad man tror!

Svar: Verkligen så!
ByLisa.se

Kommentera inlägget här :