Hur är det då när våran 2 åring med diabetes 1 blir sjuk? Jo, det ska jag tala om...

publicerat i Diabetes, Familj;
Vaddå Vabruari!? Att små barn blir sjuka stup i ett, det vet jag, men detta år är ju helt galet!! Både jag och maken har varit sjuka och även Frank (3,5 år), men Folke (som också har Diabetes 1) åker på allt! Tycker så synd, han har tillräckligt ändå tycker jag.
 
Hur är det då när våran 2 åring med diabetes 1 blir sjuk? Jo, det ska jag tala om.
 
Båda våra barn tappar nästan alltid aptiten när dom blir sjuka, jag tror att det är ganska vanligt. Det är inte heller hela världen för ett annars friskt barn. Dom får äta typ vad dom vill, man försöker få i dom vätska och så brukar det ge sig. Lite lurigare blir det när barnet har D1. Får man inte i dom något att äta (kolhydrater/socker) så kan man inte ge dom insulin. För mycket insulin i förhållande till kolhydrater/socker orsakar hypoglykemi vilket är ett livshotande tillstånd. Får dom å andra sidan inte insulin så bildas ketoner, vilket kan gå ganska snabbt och är även det mycket farligt. Moment 22 kan man säga.
 
Mer om ketoner kan du finna HÄR. Mer om hypoglykemi finner du HÄR.
Hypoglykemi = lågt blodsocker
Hyperglykemi = högt blodsocker
Folke har åkt på influensa, magsjuka x2, förkylningar med hosta och hög feber, ögoninfektion mm denna vår. Samtliga gånger vägrar han äta och vi har en väska packad i hallen fall att vi måste åka in till sjukhuset, vilket blivit två gånger hittills. I skrivande stund är han sjuk igen, hade nästan 41 grader inatt, lilla plutt. Som grädda på moset så strular hans libre (blodsockermätare), så vi måste ta blodigt sockervärde hela tiden, vilket innebär många stick på en trött och hängig Folke. Hoppas att det går över snatt denna gång!
 
Sist vi var inlagda på sjukhus så var det också för att vi inte kunde få i honom något att äta eller dricka och det börjat bildas ketoner. Man testade att sätta en sond för att få i honom näring, brutalt!! Grät på insidan, men försökte vara lugn på utsidan för att Folke skulle känna sig trygg. Han tyckte såklart att det var fruktansvärt. Sköterskorna var jätteduktiga och snälla och tyckte också att det var jobbigt. När vi väl fått allt på plats stod jag med Folke i famnen och tittade i spegeln så han skulle få se vad det var för slang han hade. Jag försökte förklara (eh, för en 2åring, inga problem!), men han tyckte mest att det var konstigt. Så kom jag på den briljanta idén att ta hjälp av den gode Bamse. Han hade Bamse på sin pyamaströja, så jag sa att det var väldigt snällt av Folke att låta sköterskorna sätta i slangen så att det kom mat ner till Bamse i magen. Han köpte det direkt och klappade sig på magen. Tyvärr, eller vad man ska säga, så fungerade det inte med sonden så den fick plockas bort. Istället blev det en procedur med att sätta dropp. Han har så små kärl, som barn har, att de bara gick sönder. Återigen var jag peppiga mamman som blåste såpbubblor och försökte få honom på andra tankar. Natten gick bra och dagen efter började han pigga på sig. Då var det "jaga understimulerat barn med droppställnings"-utmaningen, men mycket hellre det 😄. Efter ett dygn hade värdena landat där de skulle och han börjat äta igen, så vi fick åka hem.
 
Grabbarna ska röja och leka, inte behöva vara sjuka var femte minut! Håller tummarna för rekordsnabbt påpiggande 😊
 

Taggar: #barndiabetes #diabetes #diabetestyp1 #barndiabetesfonden #diabetesfonden, #diabetic #diabetes #barndiabetes #diabetestyp1 #blodsocker #insulin;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Anonym:

Stackars liten, håller tummarna för ett snabbt tillfrisknande! Kram Mike

Svar: Tack ❤ Samma här
ByLisa.se

Kommentera inlägget här :