Hur är det möjligt?

publicerat i Familj, Åsikt/Tanke;
Jag tycker själv att vi har ett mycket jämställt hem där båda föräldrarna arbetar, har varit föräldralediga, delar på alla hushållssysslor, jobbar i trädgård tillsammans, gör bygg- och renoveringsprojekt ihop, är kärleksfulla, bekräftar alla känslor, och så vidare.

 Barnen leker i och för sig helst med bilar, dock eget val, och jag köper inte rosa kläder... fast om dom själva skulle välja ut ett plagg från "tjej-avdelningen" så skulle jag vara okej med det. 

Jag tycker det viktiga är att alla har respekt för varandra, att alla är lika värda och att vi alla är precis lika kapabla att klara av saker, oavsett kön.

Jag själv gillar att jobba, att ta i och hjälpa till, det visar jag gärna barnen. Jag kan bära, bygga, gräva, laga, måla osv. Ändå tror dom att det bara är pappa som kan laga om något går sönder. Hur är det möjligt?

Vi brukar skoja (och peppa) om att, om man äter sin mat, blir man lika stark som Bamse (idolen just nu). En morgon vid frukostbordet sa jag att " nu har jag ätit klart, och kolla vilka muskler!" (spände armen). Då tittar min          3-åring på mig och skrattar, sen säger han "nääää, pappa är STARK! Du är en prinsessa". Jag blev jätteförvånad!! Sen försökte jag på ett superpedagogiskt sätt förklara att tjejer också kan vara superstarka, kan ha nämnt Pippi. Men hur är det möjligt, vart har han fått det här ifrån? Omöjligt hemifrån iallafall.

Sen ska jag väl säga att jag även tycker om att klä upp mig och va fin, men det ena tar ju inte ut det andra...

Jag vill bara poängtera att jag inte läser in för mycket i detta, så ta det inte på blodigt allvar. Jag tror att dom kommer bli kloka, öppna och jämställda män. Deras pappa är det, jag uppmuntrar det defenitivt och det är i huvudsak sån miljö de vistas i. Men ändå, vart kommer det där ifrån? Och jag tror ändå att det är bra att tänka efter ibland, vad förmedlar man till barnen, medvetet och kanske omedvetet.


Taggar: #bamse #prinsessa #stark #svag, #familj #barn #flickor #pojkar #kvinnor #män #kvinnligt #manligt #könsroller, #förälder #föräldrar #älskadeunge #tanke #skratt;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Ida Tuovinen:

Fin du är, både i hjälm och som prinsessa 😍 . Förövrigt tycker och tänker jag själv som du skriver i slutet, försöker att inte tänka för mkt, göra för stor grej av det. Har man som förälder goda värderingar och är en förebild + visar mycket kärlek kommer garanterat barnen bli bra också. Min son är också en typisk ”pojkig pojk” och har alltid varit. Provade många gånger för skojs skull redan när han bara var några månader att lägga fram en traktor och en docka, eller en bil och en häst exempelvis. Och han valde ALLTID det som är typiskt pojkigt. Träffade en jätteintressant man en gång, sminkade honom inför ett program, han är psykiater och har forskat mycket kring könsroller bla. Pratade med honom om just det här för att det är intressant. Han förklarade för mig att det dels är biologiskt, hur mycket vi än skulle försöka så är vi naturligt olika, så är det bara, vilket ju är väldigt fint på många sätt också och något som måste få fortsätta vara så:) och sen påverkar såklart samhället. Men visst är det intressant att se deras val även när inte samhället har hunnit påverka speciellt mkt.
Jag är ingen expert men försöker själv att aldrig lägga för stor vikt vid min sons val vad det gäller leksaker eller kläder, han får välja det han vill och tycker om. Köper jag själv så får jag erkänna att det blir likadana kläder som hans pappa använder, eller ja samma stil, för att jag tycker det är så fint! Väljer han så blir det något med tryck på, som jag inte skulle välja haha.
Sen försöker jag bara lära honom att behandla alla människor bra, oavsett kön eller etnesitet. Hittills visar han god empati mot alla och leker lika bra med killar som tjejer. Man får ju bara hoppas man gör alla rätt, och troligtvis och förhoppningsvis blir min son precis som dina söner lika fina som sin pappa. Jag är glad att läsa att du känner som du gör om din man, jag känner detsamma. Han är den bästa förebilden!

Svar: Hej, tack för din kommentar <3 Ja. låter som att vi är väldigt lika i det här fallet. Man vill allt gott, vill föra vidare goda, sunda och öppna värderingar.
ByLisa.se

2:a kommentar, skriven , av Anna:

Klart att man kan vara både prinsessa och stark - du känns som ett alldeles lysande exempel på det! Jag är uppväxt med en lillebror (och en lillasyster så småningom)och vi bodde granne med mina kusiner. Under en lång tid hade jag alltså tre bröder och visst fanns där ändå någonstans en attityd om att jag som tjej inte klarade av lika mycket, även om det aldrig var någonting som våra föräldrar hjälpte till att förstärka. Tyvärr är det nog mycket influencer utifrån fortfarande, men med den fina uppfostran som dina barn får så är jag övertygad om att de kommer att få med sig bra värderingar som de i sin tur kan föra vidare, så hoppas jag innerligt att det är ett klimat som förbättras med tiden.

Svar: Tack snälla <3 Visst är det så att det är mycket som kommer utifrån också... så viktigt att fortsätta kriga mot stelbenta värderingar och könsroller.
ByLisa.se

3:e kommentar, skriven , av charlottelinden.se:

Låter som att ni har en väldigt vettig och sund inställning till det här med könsfördelning där hemma! Konstigt att barnen har fått en sådan bild ändå. Förmodligen är det väl från alla möjliga håll. Sagor, filmer, serier, förskola? Jag tvivlar dock inte på, som du säger, att de kommer växa upp till otroligt fina killar med sunda inställningar! <3

Svar: Tack <3
ByLisa.se

Låter som de är en bra inställning! Tycker de är löjligt med denna fördelningen mellan tjej och kille! Inte konstigt folk idag inte vågar klä sig eller se ut som dom själva vill.

Svar: Så viktigt att få vara sig själv.
ByLisa.se

5:e kommentar, skriven , av Evahle - en blogg om psykisk hälsa:

Så viktigt att försöka så gott man kan att ha ett jämställt hem där man får vara som man vill, gilla vad och vem man vill så länge det inte skadar någon. Att man är värd lika mycket och kan allt man vill göra oavsett kön. Tycker ni verkar ha en bra inställning :)

Svar: Tack för det, håller helt med!
ByLisa.se

Kommentera inlägget här :