Tankar om hållbart

publicerat i DIY, Åsikt/Tanke;
Godkväll,
 
ikväll blir det lite funderingar kring hållbart! Som några av er säkert har märkt, har jag blivit allt mer intresserad av just miljö, hållbart, klimatsmart! Jag vet inte om jag kan säga att jag vaknat utan att det låter som att jag är nyfrälst (i och för sig inget fel med det!), eller låter lite nödig, men så är det! Ju mer jag läser och lär mig och blir medveten, ju mer intresserad blir jag av att göra något själv.
 
Jag vill inte att någon ska känna sig lura här, jag konsumerar fortfarande mer än jag bör och skulle säkert kunna ändra på mycket i min och familjens livsstil för att skona miljön mer. Jag är tillexempel urdålig på mat, skulle slänga på tok för mycket om det inte vore för min man. Som tur är är han jätteduktig på att planera, äta ur innan nytt köps, frysa in i tid osv. Jag lär mig! Men jag tror att det viktiga är att man känner lusten att göra något och börjar tänka på vad man gör. Alla kan ju göra något, det är det fina. Man måste inte vara extrem på något sätt för att kvalificera sig, här får alla vara med! Alla kan bidra med sitt, litet som stort, och ansluta sig till gruppen som bryr sig.
 
Jag har upptäckt att ju mer jag tänker på hur jag kan göra för att skona miljön, ju roligare blir det och jag vill göra mer. Jag följer många på Instagram och läser bloggar med just hållbarhet som gemensam nämnare. Det roliga med det är att jag får ideér och blir än mer sugen på att fortsätta utveckla mitt eget arbete och tänk.
 
Jag tänker tillexempel att om jag gör kläder själv så vet jag precis vart materialet kommer ifrån, i möjligaste mån tänker jag på ett det ska vara ekologiskt material. Jag vet med säkerhet att det inte är ett barn eller vuxen, som fått sliter för slavlön, som gjort dem. Jag inbillar mig att det iallafall är färre resor för frakt. Det blir precis rätt passform och jag lagar om det går sönder.
 
Jag plockar gärna blommor från trädgården (när det finns några) och som här, ställer i en vas som jag hittat på loppis. Finns så mycket fint på auktioner och loppisar, måste inte vara nytt.
        
 
Som de flesta andra sorterar vi. Jag tycker att det blir roligare om det också ser lite trevligt ut! :)
 
Här har jag klippt ut bilder ur en bok som inte längre höll ihop. Så fick de nytt liv i barnens rum.
 
Möbler som har levt länge kan vara ganska slitna (precis som vi! ;) ). Men ofta behövs det bara en liten insats för att de ska bli som nya. Här var det två stolar som fick nytt tyg till sitsen. Jag hade aldrig klätt om stolar innan, men resultatet blev över förväntan. Kunde till och med återanvända kantbandet!
 
Det här med påskfjädrar är för vissa ett känsligt ämne. Man vill ju helst inte tänka på vad det är man sätter i påskriset, då blir det lite jobbigt för samvetet. Men så i våras läste jag om en tjej som gjort fjädrar av tyg. Klart jag ville testa, tycker att de blev riktigt fina!
            
 
Ännu ett loppisfynd, mässingsljusstakar!
 
Att ta tillvara på material man redan har hemma, alternativt använda secondhandkläder är också ett toppensätt att tillfredställa behovet av nytt utan att skada miljön. I första hand försöker jag tänka på att köpa kläder jag vill ha länge och som kan hålla. Men tröttnar jag eller byter storlek helt, så försöker jag göra om dem (eller ge bort). Nedan en fd långärmad blus som blivit för stor tillsammans med en fd klänning, säkert 10 år gammal. Nu som spetsblus och kjol.
 
Sen bor vi i ett snart 100 år gammalt hus som vi pysslar om och tar hand om så det förhoppningsvis står för alltid. Till det finns en trädgård med massa frukt och bär och ibland grönsaker.. Det är superlyxigt och vi försöker ta tillvara på så mycket vi bara hinner och kan. Att äta hemlagat egenodlat är oslagbart!
 
 
Detta var bara några exempel på vad jag gör, där jag också tänker att det finns en hållbarhetsvinst. Alla har inte odlingsmöjligheter, alla tycker inte att det är kul att sy, snickra, renovera, pyssla, secondhandfynda osv. Men något kan man göra om man bara vill! Det bästa är att när man väl har börjat så vill man göra mer, och det vinner ju alla på!
 
Hoppas du har en fin kväll! 
 
Lämna gärna ett gilla (om du gillar!) eller en kommentar, innan du klickar dig vidare ;)

Taggar: #göraom #hållbart #miljö #återanvända, #hemma #hemmahosmig #20talshus #home #myhome, #hållbart #hållsmart #återanvända #tatillvarapåallt, #inspiration #inspirera #inspo #2018, #nejslänginte #tatillvarapåallt, #trädgård #växter #blommor, #äpple #päron #träd #blommor;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Anna:

Men Lisa, kan man få lite av din talang eller?! 😍

Svar: Haha 😘
ByLisa.se

2:a kommentar, skriven , av Evahle - en blogg om psykisk hälsa:

Jag tycker det är jätteviktigt att engagera sig i miljön och tänka på vad man själv kan bidra med. Dock är vi ju inte perfekta och jag konsumerar nog också mer än vad jag borde egentligen. Jag vill verkligen bli mer klimatsmart så ska försöka nu under hösten att lära mig mer och tänka mig för mer :) Bra att du skriver om detta!

Svar: Kul att du gillar och är pepp på att lära dig mer, det är samma här! 🙂
ByLisa.se

3:e kommentar, skriven , av Ida:

Så sjukt bra inlägg och riktigt intressant läsning! Jag brukar sälja mina kläder på loppis för att de ska återanvändas eller jag och moster bruka byta kläder och jag brukar även köpa av andra de mesta för att vara lite miljövänlig :D

Svar: Det är ju toppenbra! 🍀👍😃
ByLisa.se

4:e kommentar, skriven , av Emelie:

Tycker du är grym som gör så mycket ändå! Det enda jag gör är att sortera en del samt säljer kläderna jag inte använder, men det finns så mycket mer som jag skulle kunna göra 😆

Svar: Vet du, jag tycker det är bätte att fokusera på det man faktiskt gör, istället för allt man inte gör! 😃 Jättebra att du sorterar och säljer vidare😃👍
ByLisa.se

5:e kommentar, skriven , av Snabela :

Det finns så mycket mer som man kan göra för miljön än vad man tror.

Svar: Absolut är det så 😃🍀
ByLisa.se

6:e kommentar, skriven , av Jennifer:

Jag ska vara ärlig och erkänna att jag är meeeega dålig på att tänka på miljön :( Dock skänker jag kläder som både jag och Casper växt ur samt jag är noga med att vi aldrig slänger överbliven mat :)

Svar: Då gör du ju något! 😉👍
ByLisa.se

7:e kommentar, skriven , av Jennysvardag:

Jag försöker tänka på miljön och vara så miljövänlig som jag kan :)

Svar: Så bra 😃🍀👍
ByLisa.se

8:e kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

Jag tycker mycket om loppis och hänger på loppis just av den anledningen. För några år sedan rensade jag ur garderoben vilket var skönt, bort med sådant jag inte använda och sålde vidare försöker nu ha det minimalistiskt där :)

Svar: Låter jättebra! 👍😃
ByLisa.se

9:e kommentar, skriven , av Freja :

Älskar när man helt plötsligt får upp ögonen för något man inte tänkt så mycket på innan. Så kul att lära sig mer saker! O kul att ha fler saker som man brinner för 😄

Svar: Absolut, visst är det så! 😃
ByLisa.se

10:e kommentar, skriven , av Moa Hansson:

Såååå bra inlägg försöker tänka på miljön så mycket ssom möjlligt! :D

Svar: Det låter bra! 🙂👍
ByLisa.se

11:e kommentar, skriven , av Evelina:

Vad roligt att du har börjat få ett intresse för det! Själv försöker jag göra lite saker i vardagen som kan vara bättre mot miljön, tex sälja eller skänka kläder som jag inte använder :)

Svar: Det är ju jättebra! 😊
ByLisa.se

12:e kommentar, skriven , av Fröken Rödlök:

Vi sorterar också, har snygga "påsar" i vår tvättstuga där vi slänger papper, plast och metall/glas .. i förra lägenheten sorterade vi också brännbart och matrester och hade såna där bruna påsar att slänga avfall i .. men i området där vi bor nu så finns inte det.. tråkigt.

Svar: Härligt! Spännande att sopsorteringen ser så olika ut i landet.. Vi slänger matrester blandat med brännbart, andra sorterar allt direkt i tunnan.
ByLisa.se

Kommentera inlägget här :