Del 1 - Känner du någon som är gravid? Vill du ha några tips?

publicerat i Allmänt;

Jag har en kompis som precis fått sitt andra barn. Flera i min närhet är gravida, och det var inte så länge sedan jag själv fick mina prinsar. Det blir naturligt mycket gravid- och barnprat då. Jag ska säga att jag inte alls tänkte på hur jag var runt gravida innan jag själv var där. Jag har säkert gjort några tabbar, för det finns nämligen några grejer man kan tänka på om man vill slippa uppröra en galen, hormonstinn kvinna med känslorna utanpå 😄 Vill du ha tips, se listan nedan:

\n
\n
 Bilden är från 2017, gravid mån 6 med vårt andra barn.
\n
 
\n

1.       Hoppa över frågan "är det inte dags för dig att skaffa barn snart?" Du vet ju inte om det är frivilligt eller ej. Försätt inte personen i en situation där de måste förklara varför eller varför inte. Och inte dig själv i en sits där du riskerar att "fortsätta gräva…" när situationen blir obekväm.

\n

2.       Om du ser att hon försöker dölja att hon dricker alkoholfritt vin som vägrar sluta skumma, låt henne tro att du inte fattar. 

\n

3.       Säg inte "Grattis!" om du inte är 290% säker på att personen faktiskt är gravid. Det är plågsamt för er båda att prata bort den situationen.

\n

4.       Vet du att hon är gravid, säg inte "är du säker på ett det inte är två, tre, fyra"… Säger hon att det är en så är det säkert det.

\n

5.       Du kan också hoppa "oj, det måste vara dags vilken dag som helst" om du inte vet att det är det. Trist om hon säger "nä, är bara i vecka 16", för er båda. Det kan också bli lite tjatigt att höra det tio gånger om dagen på slutet när den gravida inte vill annat än att det ska vara just sista dagen. Och har du extra osis svarar hon "jag födde för tre månader sedan, tackar som frågar".

\n

6.       Tänker du klappa en gravid på magen, se punkt 3. Men hoppa över att klappa på magen om du inte känner personen och vet att det är okej.

\n

7.       Det här med att komma med massa bra tips, kom ihåg att de tas emot bäst om hon bett om dem. Att säga att hon borde gå ut och gå tillexempel, anta inte att hon är lat och passar på att slappa och skylla på magen. Det kan nämligen vara så att hon har smärtor både här och där och foglossningen från h-vetet. En promenad på hundra meter kanske är lika lockande som att springa ett maraton i 40+, iklädd yllekofta, pärlstringtrosa och slalompjäxor.

\n

8.       Även om det är i all välmening, säg inte att hon inte får/bör bära på sitt äldre barn. Hon skulle garanterat låta bli om det inte innebar gråt och skrik och en unge som vägrar gå in på dagis/in från bilen/vara lugn inne på mataffären osv.

\n

9.       (Främst till partners) va inte för snäll när hon är svinjobbig och har humörsvängningar. Det finns nämligen en risk att hon känner sig värdelös, blir ännu lite surare. Håll bara låg profil!

\n

10.   Säg INTE att hon nog "bara känner efter" när hon berättar hur hon mår/känner. Om du inte är ute efter att få lite "egentid".

\n

11.   Säg inte "oj vad du ser trött och sliten ut!". Hon kanske just den dagen har en extra bra dag, och till också med orkat sminka sig och tvättat håret. Då blir en sån kommentar som att dra ner rullgardinen. Men dra inte heller på med en allt för uppenbar lögn, typ "du ser helt fantastisk ut, du har sånt glow". Hon vet att du ljuger!

\n

12.   Säger du "Har du inget roligare att klä på dig?". Så svarar hon sannolikt "jo, hela garderoben full, men inget i stl blåval".

\n

13.   Tänker du "du borde faktiskt tänka på vad du äter, jag var aldrig sådär stor". Skönt för dig! Hon kanske inte gör annat än tänker på vad hon ska kunna stoppa i sig utan att kaskad kräkas.

\n

14.   Tycker du "kom igen, va inte så tråkig. Häng med ut å shoppa, ta en bio, gå och fika…" se punkt 7.

\n

 

\n

(Innan du ens tänker tanken "var glad att du kan bli gravid" eller "var glad att du har dina barn", det är jag! Jag är överlycklig över det, de är det käraste jag har!)

\n

Kan nämna att jag inte upplevt allt detta själv. Jag har fått inspiration till listan både från egna upplevelser, men också från vänners. Jag ska också säga att jag vet att alla bara vill väl, vill visa engagemang och är glada för hennes skull. När man väl fött sina barn och har dem hos sig är det lätt att garva åt alla exempel, men som tjock och hormonstinn är man inte alltid sitt roligaste.

\n

Ps. listan bör läsas med en blinkning 😉


Har du några egna tips, delamen gärna med dig! 😄

Taggar: #bebis #humor #klant #trampaiklaveret #finkänslig #grattis, #gravid #krämpor #tips #vänner #familj #kollegor #partner #foglossning #gravidkilon #barn #lista, #januari #2018;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Emelie:

Kul läsning! 😀

Svar: 👍😃
ByLisa.se

2:a kommentar, skriven , av Zahra:

Bra inlägg 😀

Svar: 😃 tack
ByLisa.se

3:e kommentar, skriven , av Anna:

Roligt att läsa. 😊

Svar: 😃👍
ByLisa.se

4:e kommentar, skriven , av Evahle - en blogg om psykisk hälsa:

Superbra inlägg!

Svar: Tack! 👍😃
ByLisa.se

5:e kommentar, skriven , av Ida :

Bra tips! ;)

Svar: Haha, förhoppningsvis 😃
ByLisa.se

6:e kommentar, skriven , av Evelina:

Kul läsning! :D

Svar: 😃👍
ByLisa.se

7:e kommentar, skriven , av Charlotte:

Gud vilket roligt inlägg! :D

Svar: Haha, tack! 😃
ByLisa.se

8:e kommentar, skriven , av Kelly:

Bra inlägg!

Svar: Tack 🙂
ByLisa.se

9:e kommentar, skriven , av Anna:

Vilken härlig lista. Mycket tänkvärt, men ändå med glimten i ögat :)

Svar: Tack! 😃👍
ByLisa.se

Kommentera inlägget här :