Att ha diabetes på förskolan

publicerat i Diabetes, Familj;
Äntligen en stund på förskolan efter all tid på sjukhus och hemma. I måndags och idag har vi hälsat på på Folkes förskola, som han har längtat. Det var bara en hälsa-på-stund där jag var med hela tiden (typ en och en halv timme), men så värdefull! Han har lekt, kramat alla pedagoger, haft fruktstund och fått pyssla. Han har varit helt slut, och jätteglad, när vi åkt hem.
 
(Frank satte gosedjuren i soffan när vi åkte till förskolan... med benen i kors, haha!!)
 
Just nu är vi på jakt efter en resurs som ska kunna stötta upp under hans dagar på förskolan, i januari börjar han gå heltid igen. Hans pedagoger är verkligen toppen och är väldigt engagerade i planeringen. Han kommer såklart att både leka och äta precis som alla andra, men han behöver också hjälp med att hålla koll på sitt socker då han inte har en aning själv om hur det fungerar. Blir han hög märks det inte tydligt och blir han låg kan han bli lite trött och vinglig, men han förstår inte varför. Här om dagen sa han till mig att han var sjuk, kanske mådde lite illa?! Det är så svårt att veta med en liten som inte lärt sig att sätta rätt ord på känslor och mående än. Sen behöver någon hjälpa honom att kolla sockret innan varje måltid, planera matintag och ge insulin. Sen behöver de hålla koll även efter och mellan måltiderna... så det tar tid. Blodsockret sjunker också om han är väldigt aktiv (och aktivitet är bra!) men då behöver han kanske äta eller dricka något innan nästa måltid. Det är mycket att tänka på, men vi är som sagt väldigt trygga med personalen och att det kommer att finnas en till resurs så de hinner med att hjälpa honom.
 
Det kommer att bli supersvårt att lämna över ansvaret till någon annan på dagarna, men samtidigt längtar både han och vi efter att komma tillbaka till de vanliga rutinerna igen.
 
Storebror Frank tycker också att det är dags att Folke åker med till förskolan på morgonen. Han har tagit allt detta jättebra. En gång har han blivit riktigt arg och ledsen, hade en riktig urladdning, det var när jag varit borta mycket på sjukhuset. Efter det har det varit helt lugnt. Han hade gått och burit på oro och behövde få ur sig det, men han är ju också så liten (3 år) så det är ju inte så lätt. Men det var som sagt bara den gången, nu leker de och retas med varandra precis som vanligt igen. På förskolan har han en liten docka som är lite sjuk som han tar hand om, den heter Folke ❤
 
 
Önskar dig en fin torsdag!
 

Taggar: #Insulin #medicin #liv, #barn #famil #älskadeunge #syskon #bröder, #barndiabetes #diabetes #diabetestyp1 #barndiabetesfonden #diabetesfonden, #december #2018, #kompisar #leka #pyssla #pedagoger #rutiner, #vardag #förskola #resurs #stöd #planering;

Kommentera inlägget här :