Hur hade du gjort?

publicerat i Allmänt;
Godmorgon!
 
(Bilden är tagen från passagerarsidan, inte från igår, och inte aktuell väg)
 
Igår när jag åkte till jobbet var jag med om en gej som jag sedan funderade på resten av dagen... Jag körde till jobbet, runt 6:30, och åker då en ganska lång sträcka i skog och mellan åkrar. Efter vägen kör två bilar om mig då jag körde för lagligt ;), många kör som biltjuvar på den här vägen. Men så kommer jag till en liten raksträcka i skogen, på den annars ganska slingriga vägen...
 
Där ser jag först en varningstriangel och sedan en bil som står med nosen snett ner i diket, passagerardörren fram är öppen. Jag saktar såklart in, men kommer på mig själv med att handen letar efter knappen i dörren och låser. Känner mig lite löjlig, men tryggare. Jag vill kolla av läget innan jag eventuellt stannar och kliver ur.
 
Jag börjar kolla av läget från bilen dr jag sitter. Först tycker jag att jag ser något i diket, men när jag bromsar in lite till ser det typ ut som en väska eller liknande. Jag försöker titta efter människor, samtidigt som jag håller koll för mötande bilar. När jag nästan är bredvid bilen ser jag en arm som skickas ut, rakt upp i luften från den öppna passagerardörren (som är lutad ner mot diket) och jag får en tummen upp! Då är ju allt okej, lättad börjar jag passera bilen och vinkar tillbaka. Jag blickar in mot bilen och uppfattar det som en man som sitter med benen ut ur den öppna dörren, ryggen mot vägen. När jag passerar ser jag också att motorhuven är öppen och det hänger ut kablar, uppfattar dock inga skador på bilen, så jag tänker att det typ handlar om motorknas.
 
Lättad (att det inte verkade vara något allvarligt) åker jag därifrån och det känns rätt. Men efter tio minuter eller så börjar jag fundera, vrida och vända... borde jag ha stannat ändå och faktiskt pratat med personen, inte nöjt mig med tummen upp?! Jag är en person som alltid stannar, alltid försöker hjälpa till, i alla lägen. Jag kan inte passera en person eller situation och tänka att någon annan nog hjälper till.
 
Men här fick jag ju ett tydligt tecken av personen i bilen att det var okej. Men tänk om det inte var det, tänk om hen var chockad, tänk om det var en till person som jag inte såg, tänk om det var något fuffens, tänk om, tänk om... 
Men å andra sidan har personen uppenbarligen kunnat gå ut ur bilen och ställt ut en triangel, kunnat öppna huven och dribbla med kablar, gjort tecken åt mig och säkert de som passerade innan mig, det såg inte ut att ha varit varken krasch eller skador på bilen...
 
Jag berättade för ett par kollegor som inte tyckte att det var konstigt alls, som hade gjort som mig. Hur hade du tänkt och gjort?
 
Nu ska jag strax sätta igång med dagens jobb! Ha en fin dag!

Taggar: #samvete #bil #åkabil #hjälpa #olycka #fundering #hjälpatill #tummenupp;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Elisa:

Vilken situation att vara med om!
Jag hade nog gjort och tänkt precis som du. Hade det inte funnits någon varningstriangel eller tumme upp hade jag kanske klivit ur bilen och kollat. Kanske ringt någon samtidigt för att känna lite trygghet i att någon vet vad jag gör och är om det skulle hända något.

Svar: Ja, man måste ju vara försiktig också. Skönt att du tänker lika 🙂
ByLisa.se

2:a kommentar, skriven , av Evahle - en blogg om psykisk hälsa:

Åh jag tycker sånt där är så himla svårt... Jag är en väldigt ängslig människa och väldigt rädd när man läser om alla vägpirater osv men samtidigt så vill jag så gärna hjälpa... Jag vet inte hur jag hade gjort faktiskt :/

Svar: Svår situation! 🙂
ByLisa.se

3:e kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

Hade gjort som du, det är ändå risker med att hjälpa till numera. Folk som blir utsatta för våld och brott av olika slag. Jag hade kanske öppnat fönstret lite grann men det är nog allt. Är alldeles för rädd av mig.

Svar: Synd att man ska behöva tänka så..
ByLisa.se

4:e kommentar, skriven , av Fröken Rödlök:

Jag hade nog tänkt/gjort som du först gjorde med låset. Jag är alltid så nojig när någon står utmed vägen, för har hört så många som råkat illa ut liksom. Men hade jag bara sett denna bilen stå där, inga andra som hjälper till hade jag gjort som du, stannat till och kollat läget. Jag vet dock inte om jag bara hade åkt när tummen kom upp för att jag hade upplevt det som du eller om jag faktiskt hade stannat och frågat, för ibland vill jag ha ordentligt klartecken. Även om tummen upp borde vara tillräckligt nog så vet jag inte... fast när jag nu tänker efter tror jag nog att jag hade gjort som du - om han nu visade tummen upp så var det ju faktiskt okej. Om han nu gjorde så även om fallet var annorlunda är det ändå hans eget val att få dig att tro det var okej liksom!

Svar: Ja, det var lite så jag tänkte också.. 🙂
ByLisa.se

5:e kommentar, skriven , av Lillan Kind :

Jag hade nog också låst om mig till att börja med. Sen hade jag kört nära för att se och kört ner rutan lite för att kunna ropa ut och fråga om personen är okej och frågar om den behöver hjälp. Om vederbörande tittar fram, ser välbehållen ut, och säger med stadig röst att det är ok så hade jag åkt.

Svar: Mmm, det borde jag gjort, hade känts bättre!
ByLisa.se

6:e kommentar, skriven , av Sanna:

Jag hade gjort som dig, eftersom personen gjort en del saker och visat att allt gått bra så kan du nog vara lugn! förstår att tankarna går men du gjorde rätt tycker jag😊

Svar: Skönt att höra, tack! 😊
ByLisa.se

7:e kommentar, skriven , av Emma:

Jag hade nog faktiskt gjort som dig. Hade det sett ut att ha hänt något eller att någon varit skadad hade jag stannat och gått ur. :)

Svar: Precis! 🙂
ByLisa.se

8:e kommentar, skriven , av Anonym:

Jag hade gjort som dig!

Svar: Tack! 😊
ByLisa.se

9:e kommentar, skriven , av Emma:

Jag hade gjort som dig! Hade jag sett att någon varit skadad eller att det varit en allvarlig olycka hade jag stannat direkt :)

Svar: Ja, då är det ingen tvekan alls, då agerar man bara! 🙂
ByLisa.se

10:e kommentar, skriven , av Michaela:

Jag vet helt ärligt inte hur jag hade gjort. Jag vill givetvis tro att jag saktat in, hoppat ur oavsett tummen upp eller inte☺

Svar: mmm, svårt...
ByLisa.se

11:e kommentar, skriven , av Moa Hansson :

Hade gjort precis som dig!

Svar: Tack 🙂
ByLisa.se

12:e kommentar, skriven , av Jennysvardag:

Det är så jobbigt när man börjar tänka tänk om. hoppas att det gick bra för den bilföraren :)

Svar: Ja hoppas jag med!
ByLisa.se

13:e kommentar, skriven , av Jennifer:

Jag hade gjort likadant, dagens samhälle är farligt så man vet aldrig vad som hade kunnat hända.. :(

Svar: Nä tyvärr, sorgligt att de flesta verkar känna så...
ByLisa.se

14:e kommentar, skriven , av Carolina:

Jag hade gjort precis som du gjorde - helt rätt utav dig att stanna i bilen och undersöka saken. På så sätt var du trygg i bilen och du var en vänlig människa som gjorde mänskligheten en tjänst :)

Sv; ja, eller hur. Alltid gott med en kopp te innan man ska lägga sig och sova :)

Svar: Va bra, tack! 😊
ByLisa.se

15:e kommentar, skriven , av sandra:

Vet själv inte riktigt hur jag hade gjort, hade väll tänkt samma som dig, med tummen upp så borde allt vara ok, och fortsatt min färd, men tror nog jag hade börjat grubbla över det sedan, vet inte, svår fråga!

Svar: Ja, jättesvårt! Ändå skönt att jag inte är ensam om att tänka så...
ByLisa.se

16:e kommentar, skriven , av Ariella :

Oj. Gisses så svårt. Tror jag skulle gjort som dig.

Svar: Tack 🙂
ByLisa.se

17:e kommentar, skriven , av Malin Lundskog:

Men duuu ... det här är ju värsta inledningen till en deckare! Han som gav tummen upp höll just på att mörda/våldta nån i bilen. När det uppdagas är du enda vittnet och mördaren/våldtäktsmannen är på jakt efter dig ...

Svar: Men hu så hemskt, haha! Men håller med, finns mkt att spinna vidare på! 😄👍
ByLisa.se

18:e kommentar, skriven , av Lillemor Grönblad:

Jag hade gjort som dig, dragit ner rutan och ropat ut om allt var ok och om hjälp var på väg, om någon är skadad etc.
För man läser så mycket galet idag så man blir ju livrädd när det händer saker utanför ramen ute på vägarna.

Svar: Jo, så kunde man ju gjort.. Hade varit skönt att göra ett ok också 🙂
ByLisa.se

19:e kommentar, skriven , av Mrs Kjellström :

hade absolut gjort som du

Svar: Tack 🙂
ByLisa.se

20:e kommentar, skriven , av Marina:

Hade nog gjort precis som du i detta läge då du fick tummen upp och de betyder ju att de är bra :) Det är svårt för man är ju själv rädd över vad som ska hända då man läser så mycket tok i nyheterna, men samtidigt måste vi ju våga hjälpa varandra i nöd :)

Svar: Precis så tänker jsg med! Kommer aldrig sluta hjälpa, men här var jag lättad över ett tecken och att slippa...
ByLisa.se

21:e kommentar, skriven , av Johanna:

Jag hade inte stannat om jag hade fått en tumme upp ! Det finns så sjukt många skumma människor :)

Svar: Tyvärr är det ju så..
ByLisa.se

22:e kommentar, skriven , av Madde:

Svårt det där, men hade nog gjort som du

Svar: 🙂👍
ByLisa.se

23:e kommentar, skriven , av Emma :

Jag hade gjort precis som dig. Men för att vara trygg så hade ja ringt till någon.

Svar: Jo, kunde jag ha gjort...
ByLisa.se

24:e kommentar, skriven , av Mirre:

Gör de tumme upp vil de ju uppenbarligen inte ha hjälp ch då kör man ju vidare, men fint av dig att ha omsorg i alla fall =D

Svar: Tänker också så. Tack 😊
ByLisa.se

Kommentera inlägget här :